Dua Darjat Drama Terbaru Akasia TV3

Pengenalan

Drama bersiri terbaru terbitan Tanah Beris Film Production berjudul ‘Dua Darjat’ bakal memukau penonton tidak lama lagi.

Drama ini dijadualkan disiarkan mulai 12 Jun ini, menerusi slot popular iaitu Akasia TV3. Selain itu, bagi mereka yang lebih gemar menonton secara dalam talian, ‘Dua Darjat’ juga boleh distrim di platform Tonton.

Drama ini menampilkan dua pelakon muda berbakat besar, Aniq Durar dan Sharifah Rose sebagai teraju utama.

Begitu juga dengan Sharifah Rose, yang kini semakin menonjol dalam industri hiburan dengan pelbagai lakonan yang berkesan.

Gabungan dua pelakon ini diharapkan dapat membawa ‘Dua Darjat’ ke satu tahap yang lebih tinggi. Seterusnya memberikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

*Untuk lebih info drama lain boleh ke kategori Hiburan.

Info Drama Dua Darjat

TAJUKDUA DARJAT
JUMLAH EPISOD13 Episod
SALURANTV3
SLOTAkasia
SKRIPSyed Mohamad Taufik Syed Abdul Jalil
ARAHANShuhaimi Lua
TERBITANTanah Beris Film Production
PARA PELAKONAniq Durar,Sharifah Rose,Iman Suhana,Yasmin Hani,Sharifah Zarina,Raja Azmi,Zarul Umbrella,Ferth Jasni,Adam Shahz,Zalela Kadir,Wawa Azuwar,Zack Azalizan,Azfar Hassim

Pelakon Dan Watak

PelakonWatak
Aniq DurarHanif
Sharifah RoseAriana
Iman SuhanaHusna
Yasmin HaniLily
Sharifah ZarinaRafidah
Raja AzmiCik Yam
Zarul UmbrellaZulkifli
Ferth JasniYusof
Adam ShahzAzman
Zalela KadirKak Marry
Wawa AzuwarChumie
Zack AzalizanBlack
Azfar HassimBob

OST Lagu Tema

TajukEnigma
PenyanyiBob Yusuf
KomposerIkhwan Fatanna & Wan Saleh
LirikIkhwan Fatanna

Sinopsis Drama Dua Darjat

Hanif (Aniq Durar) yang dibesarkan oleh ibunya, Rafidah (Sharifah Zarina), merupakan seorang pelajar yang bijak. Dia bercita-cita tinggi untuk menjadi peguam yang berjaya suatu hari nanti.

Walaupun dingin dan tidak banyak berbicara, Hanif sebenarnya terkenal dalam kalangan pelajar perempuan kerana ketampanan dan kecerdasannya yang luar biasa.

Impian dan azamnya yang tinggi sering menjadi inspirasi kepada rakan-rakan sekelasnya. Namun sifatnya yang sukar didekati menjadikan ramai yang tidak berani untuk mendekatinya.

Ariana (Sharifah Rose), yang juga merupakan rakan sekelas Hanif, berwatak ceria dan sentiasa membawa keceriaan kepada sesiapa sahaja di sekelilingnya.

Ariana sebenarnya menyimpan perasaan terhadap Hanif dan cuba sedaya upaya untuk mendekati dan mengenali hati budi Hanif dengan lebih dekat. Dia menggunakan jawatannya sebagai pengawas sekolah sebagai alasan untuk dekat dengan Hanif. Berharap agar Hanif akan menyedari perasaannya dan membalas cintanya.

Keceriaan dan keazaman Ariana dalam mendekati Hanif tidak pernah pudar walaupun seringkali Hanif kelihatan tidak berminat.

Hubungan antara Hanif dan Ariana semakin hari semakin rapat. Apatah lagi apabila Hanif dengan beraninya telah menyelamatkan Ariana daripada ancaman ahli kongsi gelap.

Tindakan berani Hanif tersebut bukan sahaja mengukuhkan lagi hubungan mereka, malah membuatkan Ariana lebih menghargai dan mengagumi Hanif. Kejadian tersebut menjadi titik tolak kepada perubahan hubungan mereka yang sebelum ini hanya sekadar rakan sekelas.

Lily (Yasmin Hani), yang merupakan ibu tiri Ariana, tidak begitu menyenangi hubungan rapat antara Hanif dan Ariana. Lily berasa bimbang bahawa hubungan tersebut akan membawa kesan negatif kepada kehidupan dan pelajaran Ariana.

Oleh itu, Lily telah memberi amaran keras kepada ibu Hanif, Rafidah, agar memastikan Hanif menjauhkan diri daripada Ariana.

Amaran tersebut menambahkan lagi tekanan kepada Hanif yang terpaksa memilih antara impiannya dan perasaannya terhadap Ariana. Rafidah, sebagai ibu yang prihatin, turut berdepan dengan dilema dalam memastikan kebahagiaan anaknya tanpa mengabaikan nasihat Lily.

Kongsi artikel kami ini ke :