Permohonan UPUOnline Rayuan Sesi 2024/2025

Pengenalan

Permohonan UPUOnline Rayuan bagi sesi akademik 2024/2025 membuka peluang baru bagi calon yang ingin mengulang atau memperbaiki pilihan universiti mereka. Proses ini sangat penting bagi mereka yang tidak berjaya dalam permohonan pertama atau yang ingin mengubah pilihan kursus mereka.

Baca juga : Keputusan UPU 2024 / 2025 Semakan Permohonan

Dengan adanya peluang ini, pelajar berpeluang untuk mempertimbangkan semula pilihan universiti. Dan juga program pengajian yang lebih sesuai dengan aspirasi dan keperluan mereka.

Langkah ini tidak hanya memberikan kesempatan kedua untuk mereka yang belum berjaya, tetapi juga merupakan proses yang mendidik pelajar. Didikan tentang pentingnya membuat pilihan yang tepat berdasarkan minat dan kekuatan akademik.

Permohonan rayuan UPUOnline memerlukan calon untuk mengisi borang rayuan dengan teliti dan mengemukakan sebarang dokumen sokongan yang relevan. Oleh itu, adalah penting bagi calon untuk membaca panduan permohonan dengan teliti dan mengikuti semua arahan. Juga mengingati tarikh penting yang ditetapkan bagi memastikan proses rayuan berjalan lancar.

Permohonan UPUOnline Rayuan 2024

Permohonan rayuan akan bermula pada 28 Jun 2024, Jumaat, tepat pada pukul 12.00 tengah hari dan akan ditutup pada 7 Julai 2024, Ahad, jam 5.00 petang. Calon yang berhasrat untuk membuat rayuan disarankan untuk mengunjungi dan membuat permohonan melalui Portal Rasmi UPU di alamat https://upu.mohe.gov.my/, platform resmi yang menyediakan semua maklumat dan borang yang diperlukan untuk proses ini.

Siapa Yang Layak Membuat Rayuan

  1. Hanya calon yang tidak berjaya atau hanya mendapat tawaran pengajian sijil sahaja yang dibenarkan untuk mengemukakan rayuan.
  2. Ini termasuk rayuan ke universiti awam (UA) dan politeknik.
  3. Untuk kolej komuniti dan institusi latihan kemahiran (ILKA) boleh menghantar rayuan terus ke Institusi.
  4. Proses rayuan ini tidak boleh diabaikan sebagai langkah penting dalam membina masa depan yang lebih cerah dan selaras dengan aspirasi kerjaya calon.

Calon yang membuat rayuan harus memastikan bahawa semua maklumat yang diberikan adalah tepat dan lengkap. Kegagalan untuk menyediakan maklumat yang sahih dan lengkap boleh menyebabkan rayuan ditolak.

Oleh itu, calon disarankan untuk mempersiapkan segala dokumen sokongan dan mematuhi segala tarikh akhir yang telah ditetapkan.

Proses rayuan ini adalah kesempatan yang tidak boleh dipandang ringan oleh calon yang ingin merubah nasib pendidikan mereka. Dengan sumber yang betul dan persiapan yang rapi, calon boleh memperoleh hasil yang diinginkan dan melangkah ke arah mencapai impian akademik dan profesional mereka.

Kongsi artikel kami ini ke :