Keputusan UPU 2024 / 2025 Semakan Permohonan

Pengenalan

Keputusan UPUOnline untuk pemohon SPM dan STPM bagi Sesi Akademik 2024 boleh disemak secara atas talian melalui portal rasmi UPU.

Pelajar yang telah membuat permohonan boleh menyemak status kelulusan mereka dengan mudah dan cepat.

Permohonan UPU 2024 / 2025 Fasa 1 & 2

Permohonan UPU 2024

Permohonan Fasa 2 UPUOnline bagi kemasukan pelajar Sesi Akademik 2024/2025 kini dibuka. Peluang ini tersedia untuk pelajar yang ingin melanjutkan pengajian ke program Asasi, Sijil, Diploma, dan Ijazah Sarjana Muda di 20 Universiti Awam (UA), 36 Politeknik, 105 Kolej Komuniti, dan 4 Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA). Permohonan dibuka mulai 29 April 2024 hingga 9 Jun 2024, khas untuk program pengajian yang tidak memerlukan temu duga atau ujian.

Pelajar yang memenuhi syarat kelayakan digalakkan untuk memohon bagi merebut peluang melanjutkan pelajaran ke peringkat pendidikan tinggi. Terdapat 504 program pengajian ditawarkan kepada lepasan SPM dan 1,114 program pengajian untuk lepasan STPM/setaraf oleh UA, Politeknik, Kolej Komuniti, dan ILKA di seluruh negara.

Calon boleh membeli Nombor PIN UPUOnline melalui Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai 28 Februari 2024 sebelum mengemukakan permohonan. Pembelian PIN boleh dilakukan melalui 350 kaunter cawangan BSN, 700 ATM BSN, dan perbankan internet myBSN. BSN akan mengeluarkan Nombor PIN UPUOnline berserta resit pembayaran. Simpan slip pembayaran sebagai bukti sah pembelian untuk rujukan. Calon yang telah membeli nombor PIN pada Fasa 1 juga boleh mengemaskini permohonan semasa Fasa 2 ini.

Jangan lepaskan peluang untuk menyemak keputusan permohonan UPU 2024/2025 secara online. Dapatkan panduan lengkap, tarikh penting, dan maklumat terkini mengenai proses permohonan universiti awam di Malaysia.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai permohonan UPUOnline, sila hubungi Bahagian Kemasukan Pelajar IPTA secara langsung di alamat berikut:

Bahagian Kemasukan Pelajar IPTA,
Jabatan Pendidikan Tinggi,
Kementerian Pendidikan Tinggi,
Aras 4, No.2 Menara 2,
Jalan P5/6, Presint 5,
62200 Wilayah Persekutuan Putrajaya.

No Telefon : 03 8684 2363

Semakan Panggilan Temuduga Permohonan UPU 2024 / 2025

Calon yang memohon program pengajian pendidikan boleh melayari laman web universiti awam berkenaan untuk membuat semakan mulai 31 Mei 2024 (Jumaat).

Senarai alamat web semakan panggilan temuduga

Sila klik di bawah ini bagi memudahkan anda ke alamat di atas

Tarikh Semakan Permohonan UPU 2024 / 2025

Anda boleh merujuk kepada tarikh penting di bawah ini bagi mengetahui tarikh semakan keputusan UPU 2024 ini akan dikeluarkan.

Calon Lepasan SPM

JPT Umumkan Tarikh Penting untuk Keputusan UPUOnline Sesi 2024 – Menurut Jabatan Pendidikan Tinggi (JPT), keputusan permohonan UPUOnline bagi pemohon lepasan SPM akan diumumkan pada minggu pertama Julai 2024. Calon perlu mengambil perhatian terhadap tarikh-tarikh penting berikut untuk proses seterusnya.

Tempoh setuju terima tawaran adalah selama 9 hari bermula dari tarikh hebahan keputusan. Surat tawaran rasmi akan dikeluarkan sehari selepas keputusan diumumkan.

Calon yang ingin membuat rayuan diberi tempoh selama 10 hari untuk mengemukakan permohonan rayuan. Proses ini penting bagi mereka yang tidak berjaya dalam permohonan pertama.

Pendaftaran pelajar baharu akan bermula pada minggu ke-4 Julai 2024. Bagi pelajar yang diterima melalui proses rayuan, pendaftaran akan bermula pada minggu ke-3 Ogos 2024.

Pastikan anda merujuk tarikh-tarikh ini dan membuat persiapan awal untuk setiap peringkat proses permohonan dan pendaftaran. Untuk maklumat lanjut, layari laman web rasmi UPUOnline dan pastikan anda mengikuti perkembangan terkini.

Calon Lepasan STPM

Calon Lepasan STPM UPU 2024

Tarikh Penting Keputusan UPUOnline 2024 untuk Pemohon STPM dan Setaraf

Menurut Jabatan Pendidikan Tinggi (JPT), keputusan UPUOnline bagi pemohon lepasan STPM, Matrikulasi, Asasi, STAM, Diploma, dan setaraf akan diumumkan pada minggu kedua September 2024. Berikut adalah tarikh-tarikh penting yang perlu diberi perhatian oleh para pemohon.

Tempoh untuk setuju terima tawaran adalah selama 9 hari selepas pengumuman keputusan. Surat tawaran rasmi akan dikeluarkan sehari selepas hebahan keputusan.

Calon yang tidak berjaya dalam permohonan pertama boleh mengemukakan rayuan dalam tempoh 10 hari yang diperuntukkan.

Pendaftaran pelajar baharu yang diterima akan bermula pada minggu ke-4 September 2024. Bagi pelajar yang berjaya melalui proses rayuan, pendaftaran akan bermula pada minggu ke-2 Oktober 2024.

Pastikan anda merujuk tarikh-tarikh penting ini dan bersedia untuk setiap peringkat proses permohonan dan pendaftaran. Untuk maklumat lebih lanjut dan perkembangan terkini, sila layari laman web rasmi UPUOnline.

Kongsi artikel kami ini ke :