Penyebaran Imej Zayn Rayyan : Polis Lancar Siasatan

Gambar Kes Bunuh Zayn Rayyan

Gambar Kes Bunuh Zayn Rayyan : Polis telah melancarkan siasatan susulan penyebaran imej-imej dalam talian yang dipercayai berkaitan dengan penyiasatan kes pembunuhan Zayn Rayyan Abdul Matiin, seorang kanak-kanak autistik berusia enam tahun, yang dibunuh pada Disember tahun lalu.

Beberapa gambar yang dikatakan berkaitan dengan kes tersebut telah tular di Telegram sejak malam tadi, menunjukkan kecederaan yang dialami oleh Zayn. Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Shahrulnizam Ja’afar, menyatakan bahawa laporan mengenai penyebaran imej-imej tersebut diterima pada tengah hari tadi.

“Dokumen-dokumen yang dipersoalkan ini akan digunakan dalam perbicaraan,” katanya dalam satu kenyataan.

Media rasmi

Beliau juga menegaskan bahawa siasatan sedang dijalankan di bawah Akta Rahsia Rasmi, Kanun Keseksaan, dan Akta Komunikasi dan Multimedia. Kesalahan yang disiasat termasuk komunikasi salah rahsia rasmi, pendedahan maklumat yang diperoleh semasa bertugas di bawah mana-mana undang-undang bertulis, dan penyalahgunaan kemudahan rangkaian.

Ini tertakluk di bawah Seksyen 8 Akta Rahsia Rasmi, Seksyen 203A Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

Shahrulnizam menasihatkan orang ramai supaya tidak menyebarkan gambar-gambar tersebut kerana ia boleh menjejaskan siasatan yang sedang dijalankan. “Tindakan tegas akan diambil mengikut undang-undang,” katanya.

Ketua Polis Selangor, Hussein Omar Khan, turut menambah bahawa siasatan sedang giat dijalankan dan beliau menasihatkan pengguna media sosial untuk memadam sebarang kiriman atau komen yang boleh mencetuskan spekulasi atau menyebarkan maklumat salah.

“Kami menyeru orang ramai agar tidak berkongsi sebarang kandungan yang diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi. Perbuatan ini bukan sahaja akan menjejaskan penyiasatan tetapi juga kes mahkamah yang sedang berjalan,” katanya.

Sinar Harian

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) turut meminta platform media sosial seperti TikTok dan Telegram untuk menghapuskan kandungan yang menunjukkan kebocoran maklumat mengenai penyiasatan Zayn.

Kisah Kes Bunuh Zayn Rayyan

Pada 6 Disember 2023, Zayn ditemui mati di sebuah anak sungai berhampiran Apartment Idaman, Damansara Damai, pada jam 10 malam. Mayat kanak-kanak tersebut ditemui kira-kira 200 meter dari rumahnya. Ianya dijumpai orang awam yang turut serta dalam operasi mencari susulan laporan tentang kehilangannya. Bedah siasat mengesahkan bahawa Zayn dibunuh.

Ibu bapa Zayn telah didakwa atas tuduhan pengabaian kanak-kanak yang mungkin telah menyebabkan kecederaan fizikal kepadanya. Dan mereka mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan tersebut.

* Artikel ini bertujuan untuk memberikan maklumat kepada orang ramai tentang kes sensitif ini. Serta kepentingan untuk tidak menyebarkan maklumat yang belum disahkan bagi mengelakkan kesan buruk terhadap penyiasatan dan prosiding mahkamah.

Sumber

https://www.nst.com.my/news/crime-courts/2024/06/1070403/cops-probing-circulation-zayn-rayyans-case-file-photos

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2024/06/30/cops-probe-alleged-leak-of-images-linked-to-zayn-rayyan-murder-case

Kongsi artikel kami ini ke :