Bawah Payung Awan Drama VIU 2024 Info, Sinopsis ,Pelakon, Episod

Pengenalan

Drama adaptasi novel Bawah Payung Awan karya Liza Nur bakal menemui penonton di perkhidmatan penstriman Viu mulai 13 Jun 2024.

Drama ini akan disiarkan pada setiap Khamis hingga Sabtu, menjanjikan hiburan yang memukau dan penuh emosi. Peminat novel asal hasil karya Liza Nur ini pasti akan teruja melihat kisah kesayangan mereka dihidupkan semula dalam bentuk drama.

Drama ini diterbitkan oleh Global Station dan diarahkan oleh Azri Izhar. Drama ini menampilkan barisan pelakon yang hebat seperti Ben Amir, Nabila Razali, dan Nelissa Nizam.

Dengan bakat lakonan mereka, watak-watak dari novel ini dijangka akan dihidupkan dengan penuh penghayatan dan realisme.

Drama ini pastinya akan membawa penonton menyelami kisah cinta, konflik, dan pengorbanan yang terkandung dalam Bawah Payung Awan.

TAJUKBawah Payung Awan
JUMLAH EPISOD30 Episod
SALURANVIU
SKRIPLiza Nur
NOVELISLiza Nur
ARAHANAzri Izhar
TERBITANGlobal Station Sdn Bhd
PARA PELAKONBen Amir, Nabila Razali, Nelissa Nizam, Amyza Aznan, Watie Sadali, Kodi Rasheed, Muaz Zabir, Riz Amin, Adam Malek, Lan Siro, Ku Fridah Ku Shafie

Bawah Payung Awan Pelakon Dan Watak

PelakonWatak
Ben AmirSoleiman
Nabila RazaliWidad
Nelissa NizamHanan
Amyza AznanAnita
Watie SadaliKasmah
Kodi RasheedZaf
Muaz ZabirRykal
Riz AminBasri
Adam MalekThaqif
Lan SiroNasa
Ku Fridah Ku ShafieTok Awi
Bawah Payung Awan Cast

Lagu Tema Bawah Payung Awan

TAJUKTangis
PENYANYINabila Razali
KOMPOSERNaim Danial
LIRIKNaim Danial

Sinopsis Bawah Payung Awan

Drama ini mengisahkan tentang tiga sahabat karib, Widad, Soleiman, dan Hanan, yang telah membesar bersama-sama di kawasan setinggan sejak kecil. Persahabatan mereka yang erat telah menjadikan hubungan mereka seperti keluarga. Walaupun hidup mereka penuh dengan kesukaran, mereka tetap teguh berdiri menghadapi setiap cabaran.

Widad, seorang yang bercita-cita tinggi, berazam untuk mengubah kehidupannya melalui pendidikan. Dia percaya bahawa pendidikan adalah kunci untuk keluar dari kemiskinan dan mencapai impian besarnya. Setiap hari, dia berusaha keras untuk cemerlang dalam pelajaran walaupun terpaksa menghadapi pelbagai rintangan.

Soleiman pula berjuang dengan identiti dirinya dan trauma masa lalu yang sentiasa menghantui. Kesakitan dan kesedihan yang dialaminya menjadikan hidupnya penuh dengan konflik dalaman. Dia berusaha mencari ketenangan dan jati diri yang sebenar sambil cuba mengatasi perasaan bersalah dan dendam yang terpendam.

Hanan, sebaliknya, cuba melarikan diri dari realiti hidupnya yang suram melalui pembohongan dan manipulasi. Dia sering mereka cerita untuk mendapatkan apa yang diinginkan, namun tindakannya ini sering kali membawa kepada masalah yang lebih besar. Ketidakjujuran Hanan akhirnya membawa kepada pengkhianatan dan rahsia yang mengancam persahabatan mereka.

Konflik memuncak apabila rekaan cerita Hanan membawa kepada akibat yang serius, memaksa ketiga-tiga sahabat ini untuk berdepan dengan kebenaran yang pahit. Mereka perlu membuat keputusan yang sukar demi menyelamatkan persahabatan mereka yang sudah sekian lama terjalin.

Dalam menghadapi semua dugaan ini, kisah mereka menyelidiki tema daya tahan, pengampunan, dan kerumitan hubungan manusia. Walaupun terpaksa menempuh pelbagai cabaran dan kesukaran, ikatan persahabatan mereka tetap kukuh dan tidak mudah goyah. Mereka belajar bahawa kekuatan sejati datang dari kejujuran, kepercayaan, dan kesediaan untuk memaafkan.

Drama ini menggambarkan betapa kuatnya ikatan persahabatan yang berkekalan, walaupun dalam menghadapi pelbagai kesukaran dan cabaran hidup. Ia adalah sebuah cerita yang menginspirasikan tentang pengorbanan, keberanian, dan kekuatan manusia dalam mencari kebahagiaan dan ketenangan hidup.

Bawah Payung Awan Episod

Episod 1https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2361882/
Episod 2https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2368839/
Episod 3https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2368897/
Episod 4https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2369799/
Episod 5https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2369869/
Episod 6https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2370112/
Episod 7https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2372258/
Episod 8https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2373468/
Episod 9https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2372177/
Episod 10https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2375127/
Episod 11https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2374613/
Episod 12https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2374964/
Episod 13https://www.viu.com/ott/my/en/vod/2379242/
Senarai Episod Bawah Payung Awan Tonton Online

Galeri

Kongsi artikel kami ini ke :