Nabil Zamanhuri Meninggal Dunia, Alami Kekejangan Selepas Solat Subuh

Pengenalan

Nabil Zamanhuri

Nabil Zamanhuri, seorang penyanyi dan pelakon telah menghembuskan nafas terakhir selepas mengalami kekejangan ketika baring di katil selepas menunaikan solat Subuh.

Kejadian ini berlaku di kediamannya di Bukit Indah, Ampang. Menurut isterinya, Adelia Citra Hapsari, Nabil telah menunjukkan tanda-tanda kekejangan sebelum dia cuba memberikan bantuan pernafasan dan memanggil ambulans.

Walaupun paramedik cuba membantu, Nabil disahkan sudah tidak bernyawa. Keluarga kini menanti hasil bedah siasat untuk mengetahui punca kematian yang disyaki berkaitan dengan masalah jantung.

Selepas selesai solat Subuh dia baring di sebelah saya dan selepas saya ambil wuduk, saya nampak dia mengalami kekejangan.

Pada awalnya saya ingat dia sedang bermain dengan anak tapi bila tengok dia kekejangan saya mula panik dan cuba beri bantuan pernafasan

Saya telefon 999 dan mereka ajar saya buat CPR dan apabila ambulans sampai, monitor pada mesin oksigen menunjukkan sudah tiada garisan,” ~ Kata Isterinya kepada Mstar Online

Nabil Zamanhuri : Kehidupan Peribadi

Beliau merupakan seorang pelajar yang sangat cemerlang dan pernah menuntut di Sekolah Aminuddin Baki Kuala Lumpur, salah satu sekolah harian terbaik di Kuala Lumpur. Ketika berada di sekolah menengah, beliau sangat aktif dalam bidang seni dan kerap kali mengadakan persembahan di peringkat sekolah. Beliau merupakan peminat tegar Justin Timberlake dan sering menyanyikan lagu-lagu dari artis kegemarannya itu di dalam kelas. Selain menyanyi, beliau juga gemar menari bersama rakan sekelasnya semasa waktu rehat.

Nabil telah mendirikan rumah tangga bersama Adelia Citra Hapsari, seorang wanita warga Indonesia pada tahun 2014. Mereka berdua bertemu semasa menuntut di MMU dalam jurusan Perfileman dan Animasi. Walaupun beliau merupakan anak jati Kuala Lumpur, Nabil juga mempunyai saudara mara yang menetap di Kelantan.

Sepanjang masa sekolah menengah, beliau sering terlibat dalam pelbagai aktiviti seni dan kebudayaan. Keterampilan beliau dalam bidang seni sangat dikagumi oleh rakan-rakan dan guru-guru. Selain aktif dalam bidang seni, beliau juga menunjukkan minat yang mendalam dalam bidang akademik dan sering mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan.

Dalam kehidupannya selepas sekolah, Nabil berjaya menjalin hubungan yang erat dengan Adelia yang turut berkongsi minat yang sama dalam bidang perfileman dan animasi. Perkahwinan mereka menjadi lambang cinta yang kukuh dan saling memahami di antara dua negara jiran. Kehidupan mereka kini dipenuhi dengan kebahagiaan dan sokongan antara satu sama lain, menjadikan mereka pasangan yang dihormati dan dikagumi oleh rakan-rakan dan keluarga.

Nabil Zamanhuri : Kerjaya

Pada tahun 2006, Nabil melancarkan album solo dengan lagu-lagu seperti “Hey Emma!” dan “Hati Ini”. Lagu “Hati Ini” mendapat putaran yang kerap di stesen radio tempatan, meskipun carta muzik tempatan ketika itu didominasi oleh lagu-lagu artis dari seberang.

Selepas itu, beliau menjadi pengacara rancangan mingguan “Remaja” yang disiarkan setiap Sabtu di TV3. Rancangan ini mengetengahkan trend dan isu terkini dalam kalangan belia tempatan.

Dalam masa yang sama, Nabil mula membintangi drama TV tempatan.

Beliau juga mempelbagaikan portfolio beliau dalam industri hiburan sambil menuntut di Universiti Multimedia Malaysia (MMU) dalam bidang Filem dan Animasi.

Minatnya dalam bidang ini diteruskan apabila beliau menyumbangkan suara untuk watak animasi Kapten Kaizo, menggantikan Harris Alif dalam siri animasi BoBoiBoy dan BoBoiBoy Galaxy.

Pada tahun 2009, Nabil membintangi drama TV di Astro Ria bertajuk “Kamelia Katrina” bersama Elyana Emrizal dan Mira Liyana Kasmi. Drama ini mengisahkan seorang lelaki beristeri dua yang terperangkap di antara dua isterinya yang sering bertelagah.

Pada Festival Filem Malaysia ke-27, filem “Terbaik dari Langit” di mana Nabil turut bertindak sebagai krew pasca produksi telah tercalon untuk Anugerah Kesan Khas Terbaik. Pencalonan ini menaikkan semangat Nabil untuk terus berkarya dalam bidang CGI (Computer Graphic Image).

Walaupun tidak lagi aktif menyanyi di atas pentas, Nabil masih aktif di belakang tabir dengan komuniti RnB Malaya, sebuah komuniti yang meneruskan perjuangan muzik RnB tempatan.

Terbaharu, Nabil Zamanhuri menyuarakan watak Aladdin untuk versi Bahasa Melayu bagi filem Disney’s Live Action “Aladdin”.

Beliau juga menyanyikan semua runut muzik filem tersebut, termasuk “One Jump Ahead” dan lagu tema “A Whole New World” bersama Shila Amzah.

Nabil menunjukkan kebolehan dan kepelbagaian bakatnya dalam pelbagai bidang seni. Beliau terus menjadi figura penting dalam industri hiburan Malaysia, baik di hadapan mahupun di belakang tabir. Dedikasinya dalam bidang seni dan animasi membuktikan minatnya yang mendalam.

Galeri Keluarga Nabil Zamanhuri

Kongsi artikel kami ini ke :